Ζυμώσεις επί ζυμώσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Ζυμώσεις επί ζυμώσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:39 Δημιουργία 22/08/19, 08:35

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην ιταλία, εν μέσω πολιτικής κρίσης μετά την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει, εάν υπάρχει "μία νέα πλειοψηφία" στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάγιο. "Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να το κάνουμε", τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ο οποίος μετά την παραίτηση του Κόντε είχε ανοίξει παράθυρο σε συνεργασία με το Κίνημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματισθεί μία συμπαγής κυβέρνηση, αλλιώς "καλύτερα να πάμε στις κάλπες", δήλωσε.

Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Κινήματος/Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Για τον λόγο τούτο, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν καθόλου για "συμβόλαιο" συνεργασίας, αλλά για "προγραμματική συμφωνία".

Ο Τζινγκαρέτι θέτει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάγιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: "Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων".

Αν σου άρεσε κάνε