Καθαρογράφουν τη συμφωνία ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Καθαρογράφουν τη συμφωνία ΗΠΑ και Ταλιμπάν

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 27/08/19, 09:42

Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ προκειμένου να «προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τα τελευταία σημεία της συμφωνίας» που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν.

Οι διαπραγματευτές άρχισαν εκ νέου τις επαφές τους χθες Δευτέρα και συζητούσαν ως αργά το βράδυ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 9ος κύκλος των διαπραγματεύσεων των Αμερικανών και των αφγανών ισλαμιστών ανταρτών άρχισε την Πέμπτη.

«Καταγράψαμε πρόοδο [την Πέμπτη] και συζητάμε τώρα για τον μηχανισμό εφαρμογής [της συμφωνίας] και για ορισμένα τεχνικά σημεία», είπε ο Σαχίν το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συμφωνία θα κλειστεί όταν καταλήξουμε ως προς αυτά τα σημεία», πρόσθεσε ο Σαχίν.

Κατόπιν, θα παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης και σε αντιπροσώπους χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, της Κίνας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ευελπιστεί ότι η συμφωνία θα της επιτρέψει να αποσύρει τους 13.000 και πλέον αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, έπειτα από 18 χρόνια πολέμου.

Πρόκειται για την κυριότερη διεκδίκηση των Ταλιμπάν, που θα δεσμευθούν σε αντάλλαγμα ότι δεν θα επιτρέψουν το τμήμα της αφγανικής επικράτειας που ελέγχουν να χρησιμοποιηθεί από «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ο επικεφαλής αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον «θα υπερασπιστεί τις αφγανικές δυνάμεις τώρα και μετά την όποια συμφωνία με τους Ταλιμπάν», προσπαθώντας να διασκεδάσει τις φήμες κατά τις οποίες η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά στον πόλεμο που διεξάγουν οι ισλαμιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης στην Καμπούλ. Κατά τον Χαλιλζάντ, τα δύο μέρη συμφωνούν ότι «το μέλλον του Αφγανιστάν θα καθοριστεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών».

Πέραν της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων (συνολικά είναι περίπου 20.000) από το Αφγανιστάν, αναμένεται να συμπεριληφθεί η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους ισλαμιστές αντάρτες, ή τουλάχιστον η «μείωση του επιπέδου της βίας» στο κείμενο, που χαρακτηρίζεται a priori ιστορικό, 18 χρόνια έπειτα από την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για να ανατραπούν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να κλειστεί ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν ως την 1η Σεπτεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, που προβλέπεται να διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, και πριν αρχίσει η εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε