Ο Τραμπ «σπρώχνει» για κυβέρνηση στην Ιταλία

Ο Τραμπ «σπρώχνει» για κυβέρνηση στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:57 Δημιουργία 27/08/19, 17:39

Ηχηρή παρέμβαση για τη λήξη του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ιταλία έκανε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, την ώρα που το πολιτικό παρασκήνιο στη Ρώμη «οργιάζει» για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ με ένα tweet του εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, παρά το γεγονός ότι πολιτικά βρίσκεται πιο κοντά στον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

«Φαίνεται ότι τα πράγματα δείχνουν καλά για τον αξιοσέβαστο πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιουζέπε Κόντε. Εκπροσώπησε με ισχύ τη χώρα του στους G7, αγαπάει βαθιά τη χώρα του και συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ. Ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος που ελπίζω ότι θα μείνει πρωθυπουργός» ανέφερε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, το M5S και το PD είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, με το PD να δηλώνει πως είναι «ανοιχτό» στο να παραμείνει ο Κόντε στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, όρος που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» από το M5S που επιθυμεί με κάθε τρόπο την παραμονή του Κόντε στην ηγεσία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Χαιρετίζουμε θετικά τα ανοίγματα εκ μέρους κορυφαίων στελεχών του PD για τον μελλοντικό ρόλο του πρωθυπουργού Κόντε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο σχετικά με το πολιτικό πρόγραμμα» ανέφερε η ανακοίνωση του κινήματος του Λουίτζι ντι Μάιο.

Σημειώνεται πως ο Κόντε αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά του» μέχρι αύριο, Τετάρτη, αφού πρώτα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων ώστε να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να διατηρήσει μια ισχυρή κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα ξεκίνησε έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα, όμως η καθοριστική ημέρα θα είναι η αυριανή. Αν μέχρι και αύριο το βράδυ δεν σχηματιστεί μια κυβερνητική πλειοψηφία, με ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα για τις 10 Νοεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε