D-Day για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

D-Day για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:38 Δημιουργία 28/08/19, 09:30

Η πιο κρίσιμη -μέχρι την επόμενη- είναι η σημερινή μέρα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με τις χθεσινές εξελίξεις που έδειχναν πως μπορεί να υπάρξει μια λύση στο ορίζοντα για τη συνεργασία μεταξύ του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), να δίνουν την Τετάρτη τη θέση τους σε νέες ανησυχίες.

Όπως διέρρευσαν στο Reuters στελέχη του PD, ο επικεφαλής του M5S και σημερινός κυβερνητικός εταίρος, Λουίτζι Ντι Μάιο, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» προκειμένου να υπάρξει μια οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων ώστε να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Ρώμη.

Σημειώνεται πως ο Ντι Μάιο φέρεται να έχει ζητήσει το υπουργείο Εσωτερικών, θέση που μέχρι σήμερα έχει ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνεργάτης του και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία έως σήμερα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Σαλβίνι, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Παρά τις προσπάθειες σύγκλισης ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα, οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές και δεν αφορούν μόνο τη θέση του πρωθυπουργού.

Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, αλλά στο 132% έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε