Ο Τζόνσον ετοιμάζει κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» για το Brexit

Ο Τζόνσον ετοιμάζει κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:47 Δημιουργία 28/08/19, 11:31

Κάθε δυνατό τρόπο απεργάζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο του για ένα Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τέλος του Οκτωβρίου.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διατηρήσει κλειστό το κοινοβούλιο της χώρας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, με τις εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν το σχέδιο του Τζόνσον προχωρήσει η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει ελάχιστο χρόνο να αποτρέψει ένα no deal Brexit, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως θα γίνει «οπωσδήποτε» στις 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο στα μέσα του Οκτωβρίου περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η ιδέα της αναστολής της λειτουργίας κοινοβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να τονίζουν ότι δεν επιτρέπει στους βουλευτές να ασκήσουν τον δημοκρατικό ρόλο τους στη διαδικασία του Brexit.

Eλάχιστοι από το υπουργικό συμβούλιο γνώριζαν για το σχέδιο αυτό πριν από την ανακοίνωσή του.

Αντιδράσεις

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας: «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολπέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος: «Δεν έχουμε μία "νέα κυβέρνηση". Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Αν σου άρεσε κάνε