Αφγανιστάν: Κοντά σε συμφωνία Ταλιμπάν και ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Κοντά σε συμφωνία Ταλιμπάν και ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:53 Δημιουργία 28/08/19, 14:52

Ένα βήμα πριν από την «οριστική συμφωνία» με τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται οι Ταλιμπάν. Βάσει της συμφωνίας αυτής, θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ανταρτών να μη γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν που διαρκεί 18 χρόνια πραγματοποιούνται στην Ντόχα του Κατάρ από πέρυσι. Ο ένατος γύρος των συνομιλιών άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα καλά νέα για το μουσουλμανικό κράτος μας που επιζητεί την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Σουαχίλ Σάχιν εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επεσήμαναν ότι ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Καμπούλ για να ενημερώσει τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι για τη συμφωνία.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας στο Καμπούλ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα 14 - 24 μηνών για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Προτού δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα ενημερωθεί η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Αν σου άρεσε κάνε