«Βράζει» η Βρετανία: Brexit στις 31 Οκτ. λέει η κυβέρνηση - Ο Τζόνσον κλείνει τη Βουλή, οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές

«Βράζει» η Βρετανία: Brexit στις 31 Οκτ. λέει η κυβέρνηση - Ο Τζόνσον κλείνει τη Βουλή, οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 28/08/19, 20:16

Περισσότερες από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων για έναν μήνα.

Ο Τζόνσον όρισε την 14η Οκτωβρίου ως την επίσημη ημερομηνία έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου. Το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό από τα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές του να καθυστερήσει το Brexit, το οποίο έχει καθοριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 σήμερα, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.

Στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το "διαζύγιο" από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά.

Μπάρκλεϊ: Η Βρετανία έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, μερικές ώρες μετά την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να περιορίσει τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να αποτρέψει το Brexit.

Ο Μπάρκλεϊ επανέλαβε επίσης την εναντίωση της Βρετανίας στο ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), ένα πρωτόκολλο που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχος του Τζόνσον ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αλλά εάν δε είναι δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, τότε ήμασταν σαφείς ότι φεύγουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την 31η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη στο Παρίσι που διοργανώνει η γαλλική εργοδοτική ομοσπονδία MEDEF.

«Ο κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit, και είναι σημαντικό για τη δημοκρατία να το υλοποιήσουμε», πρόσθεσε ο Μπάρκλεϊ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κινήθηκε για να περιορίσει τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να αποτρέψει το Brexit μειώνοντας τον χρόνο που συνεδριάζει από τώρα μέχρι την ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του που τον κατηγόρησαν για ένα «πολύ βρετανικό πραξικόπημα».

Αν σου άρεσε κάνε