«Βράζει» η Βρετανία για το λουκέτο του Τζόνσον στο κοινοβούλιο

«Βράζει» η Βρετανία για το λουκέτο του Τζόνσον στο κοινοβούλιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:31 Δημιουργία 29/08/19, 08:24

Σειρά μεγάλων αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για το κλείσιμο του κοινοβουλίου της χώρας μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου προκειμένου να διευκολύνει το σχέδιο του για μια σκληρή «γραμμή» επί του Brexit και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και χωρίς συμφωνία.

Μόνο μέσα στην Τετάρτη οι υπογραφές κάτω από το αίτημα πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού ξεπέρασαν το 1 εκατ., όπως καταγράφεται στον ιστότοπο όπου υποβάλλονται και καταμετρώνται.

Το αίτημα, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές ως χθες στις 18:30, συνεπώς είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί μια —μάλλον ακαδημαϊκή— συζήτηση για το θέμα.

«Θολό» το τοπίο

Η απόφαση του Τζόνσον, με την έγκριση της βασίλισσας, προκάλεσε οργή στην αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να επιδιώξει είτε να περάσει εκ νέου νομοθεσία που να αποτρέπει το no deal είτε να προβεί άμεσα (με την επιστροφή από τις θερινές διακοπές στις 3 Σεπτεμβρίου) σε πρόταση μομφής προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν βλέπουν πολύ θετικά την προοπτική να οδηγηθούν άμεσα σε κάλπες, αφού οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν αρκετά πίσω από τους Συντηρητικούς. Η εναλλακτική όμως, δηλαδή να αφήσουν τον Τζόνσον να οδηγήσει τη χώρα σε «ηρωική έξοδο» φαντάζει ακόμη πιο τρομακτική.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές η αξιωματική αντιπολίτευση πληρώνει τη «θολή» στάση της στο Brexit. Οι Εργατικοί δεν μπορούν να πείσουν ούτε στους σκληρούς Brexiteers, αλλά ούτε και στους πολίτες που πιστεύουν ότι η έξοδος είναι ένα λάθος και στρέφονται προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής.

Αν σου άρεσε κάνε