Ιταλία: Ο Κόντε πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ιταλία: Ο Κόντε πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:14 Δημιουργία 29/08/19, 11:31

Την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Ιταλία έχει στα χέρια του από το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο στη Ρώμη.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κόντε εστίασε σε θέματα φορολογίας, λέγοντας πως «όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, ωστόσο πρέπει να πληρώνουν λιγότερα».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «δεσμευμένος τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ. Ελπίζω να γυρίσω στον πρόεδρο σύντομα με τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησης» ανέφερε ο Κόντε.

Επίσης, υποστήριξε πως θέλει να μετατρέψει την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης σε «ευκαιρία ανάκαμψης» για να ξαναδώσει στην Ιταλία «τη θέση που της αξίζει» και «έναν ρόλο σε πρώτο πλάνο στην Ευρώπη» στο πλαίσιο «του σεβασμού της πολυμέρειας».

Κατ΄αρχάς θα «αφοσιωθεί στην επεξεργασία ενός προγράμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που δέχθηκαν να υποστηρίξουν αυτό το νέο σχέδιο». Θα τις συναντήσει τις επόμενες ώρες και εκτιμά ότι θα υποβάλει στον πρόεδρο τον κατάλογο των υπουργών «τις ερχόμενες ημέρες».

Η νέα εντολή στον πρωθυπουργό έρχεται μετά τη στήριξη που του εξασφάλισαν το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Κόντε θα πρέπει εντός των προσεχών ημερών να υποβάλει στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών και να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων φαίνεται πως βάζει τέλος σε τρεις εβδομάδες αβεβαιότητας στην ιταλική πολιτική σκηνή, μετά τον τορπιλισμό της κυβέρνησης συνασπισμού από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επιχείρησε με τον τρόπο αυτόν να προκαλέσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε