«Ναι μεν, αλλά...» από τον Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

«Ναι μεν, αλλά...» από τον Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:25 Δημιουργία 02/09/19, 20:13

Να «θολώσει» το τοπίο σχετικά με το εάν όντως τελικά θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit προσπάθησε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον, σε τηλεοπτικό διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού έξω από την Ντάουνινκ Στριτ.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον «έκοψε τη διάθεση» σε ομάδα βουλευτών που σχεδιάζει παράταση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παράτασης αυτού του χρονοδιαγράμματος, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «ελπίζω πως όλοι οι βουλευτές έχουν καταλάβει πως δεν γίνεται να καθυστερήσουμε με αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Ακόμα, υποστήριξε πως έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ότι οι πιθανότητες συμφωνίας αυξάνονται. Υποστήριξε ωστόσο πως η πρόοδος αυτή υπονομεύεται από την αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι οι Βρετανοί βουλευτές μπορεί να βρουν έναν τρόπο για να ακυρώσουν το Brexit.

Oπως μεταδίδει το Reuters, o ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν μια καθυστέρηση του Brexit, αλλά πρόσθεσε πως αν το κάνουν θα καταστήσουν αδύνατη περαιτέρω διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί βουλευτές σχεδιάζουν να περάσουν νομοθεσία η οποία θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου, εφόσον δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι αντάρτες βουλευτές θα υποχρεώνει τον Τζόνσον να επιδιώξει τρίμηνη καθυστέρηση αν δεν καταφέρει να περάσει νέα συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή ως τις 19 Οκτωβρίου ή να πείσει τη Βουλή να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Λονδίνο έχουν αρχίσει να «καδράρουν» την 14η Οκτωβρίου ως πιθανότερη ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε