Επίσκεψη Πομπέο στις Βρυξέλλες, για επαφές με τη νέα Κομισιόν

Επίσκεψη Πομπέο στις Βρυξέλλες, για επαφές με τη νέα Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:43 Δημιουργία 02/09/19, 20:42

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μιλήσουν για το Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που θεωρείται ότι επίκειται η ανακοίνωση μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των Αμερικανών από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών, εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συμβουλευτούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για μια ενδεχόμενη αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν.

Περίπου 17.000 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ Resolute Support, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια. Από αυτούς, οι 8.000 είναι Αμερικανοί.

Ο Πομπέο και ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συζητήσουν "θέματα ασφαλείας και την προετοιμασία επόμενων συνόδων", όπως εκείνη του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Συμφώνου. "Αναμένουμε επίσης ότι θα συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και την αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Απόψε το βράδυ ο Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί με την εκλεγμένη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και με τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν σου άρεσε κάνε