Ο Τζόνσον έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βρετανία

Ο Τζόνσον έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:55 Δημιουργία 03/09/19, 17:59

Ακόμα πιο κοντά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να χάνει σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από την αποχώρηση του βουλευτή των Τόρις Φίλιπ Λι.

Ο Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στον Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του, ενώ πλέον ο Μπόρις Τζόνσον ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον, ανέφερε πως«είμαι αποφασισμένος να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», για να προσθέσει πως ο ίδιος θα συζητήσει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως όσα έχουν συμφωνηθεί με το Λονδίνο δεν αλλάζουν και πως «με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται μάταιο να συνεχίζουμε τις συζητήσεις με το Λονδίνο».

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή».

«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για να μπλοκαριστεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά "θα την ψηφίσει η βουλή;"», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε