Νέες προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Λονδίνο για το Brexit

Νέες προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Λονδίνο για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:35 Δημιουργία 04/09/19, 15:30

Την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται το... παιχνίδι της κολοκυθιάς σχετικά με το εάν η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις που έφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει νέο μήνυμα προς το Λονδίνο για το ότι οι όροι του Brexit δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Η ΕΕ βάζει και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων το backstop των ιρλανδικών συνόρων (την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία).

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

«Ο λίγος χρόνος που μένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και να μην βασίζονται στην υπόθεση μίας τρίτης παράτασης, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει, σύμφωνα με το έγγραφο, την χορήγηση «οικονομικής βοήθειας» προς άτομα ή κράτη μέλη που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προτείνει την επέκταση της εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, που προορίζεται για αρωγή σε περίπτωση καταστροφών, για να καλύψει το σημαντικό οικονομικό κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ζητεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν έπειτα από μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία, υπό προϋποθέσεις.

Το έγγραφο της Κομισιόν δίνεται στην δημοσιότητα την ώρα που η πολιτική κρίση κλιμακώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης πολιτικής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που μπορεί να φθάσει μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για την ΕΕ Ντέιβιντ Φροστ αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας, με θέμα «πιθανές εναλλακτικές» στο backstop.

Αν σου άρεσε κάνε