Habemus κυβέρνηση στην Ιταλία

Habemus κυβέρνηση στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:29 Δημιουργία 04/09/19, 16:41

Νέα κυβέρνηση αποκτά και επίσημα την Τετάρτη η Ιταλία, με τον Τζουζέπε Κόντε να αναμένεται να ορκιστεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της χώρας.

Εντός των επόμενων ωρών, ο Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει τις επιλογές του για το κυβερνητικό σχήμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η τελετή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης θα λάβει χώρα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Κόντε αποκάλυψε πως ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Πρόκειται για τους επικεφαλής των δύο κομμάτων που συνεργάστηκαν προκειμένου η νέα κυβέρνηση του Κόντε να αποκτήσει την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη Ρώμη.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, χωρίς πολιτικούς δεσμούς με κανένα κόμμα.

Η Λαμοργκέζε θα παραλάβει το υπουργείο από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς, ο οποίος ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση του Κόντε τον περασμένο μήνα, αποσύροντας τη Λέγκα από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια μάταιη προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Λορέντσο Γκουερίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

Τα υπόλοιπα υπουργεία

Ο Αλφόνσο Μποναφέντε (M5S) αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σέρτζο Κόστα, (επίσης από το M5S), το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Πάολα ντε Μικέλι (PD) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Ντάριο Φραντσεσκίνι (PD) το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Λορέντσο Φιοραμόντι (M5S) το υπουργείο Παιδείας, ο Έντσο Αμέντολα (PD) το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Νούντσια Κατάλφο (M5S) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Τερέζα Μπελανόβα (PD) το υπουργείο Γεωργίας, ο Στέφανο Πατουανέλι (M5S) το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Έλενα Μπονέτι (PD) το υπουργείο Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών, ο Βιντσέτζο Σπανταφόρα (M5S) το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, ο Τζουζέπε Προβεντσάντο (PD) το υπουργείο Νότου, ο Φραντσέσκο Μπότσια (PD) το υπουργείο Περιφερειακών Υποθέσεων, η Φαμπιάνα Νταντόνε (M5S) το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, η Πάολα Πιζάνο (M5S) το υπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο Φεντερίκο Ντ' Ίνκα (M5S) το υπουργείο Σχέσεων με το Κοινοβούλιο.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, στη Γερουσία η πλειοψηφία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι οριακή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, από τη στιγμή που γίνονται καθοριστικές οι ψήφοι της μικρής γερμανόφωνης μειονότητας της βόρειας Ιταλίας και ενδεχομένως κάποιων κεντροδεξιών «πρόθυμων» γερουσιαστών.

Πολλοί σχολιαστές θεωρούν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται σε τρία χρόνια η κυβέρνηση αυτή να καταφέρει να εκλέξει και νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ότι φαβορί για το ύπατο αυτό αξίωμα στη συγκεκριμένη φάση είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Αν σου άρεσε κάνε