Νέα ήττα για τον Τζόνσον στη Βρετανία - Ακόμα πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

Νέα ήττα για τον Τζόνσον στη Βρετανία - Ακόμα πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:32 Δημιουργία 04/09/19, 19:26

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης για αποτροπή του no deal στο Brexit με υποβολή αιτήματος για νέα παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Ειδικότερα, 329 βουλευτές ψήφισαν υπερψήφισαν το πρώτο στάδιο του νόμου που αποτρέπει μια έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ 300 τον καταψήφισαν.

Πρόκειται για μια νέα κοινοβουλευτική νίκη των βουλευτών, οι οποίοι είχαν θέσει ως στόχο να ψηφίσουν μέχρι το τέλος της σημερινής διαδικασίας το νομοσχέδιο επί της αρχής, καθώς και επί πιθανών τροπολογιών, ώστε να μεταφερθεί προς συζήτηση και ψήφιση αύριο και μεθαύριο στη Βουλή των Λόρδων. Μετά θα επιστρέψει στους βουλευτές για οριστική έγκριση το βράδυ της Παρασκευής ή τη Δευτέρα.

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα υποβάλει πρόταση διενέργειας πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. Την υποβολή της πρότασης θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία, όπου θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έχουν διαμηνύσει ότι δε θα στηρίξουν απόψε την πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κάνουν αμέσως μετά την οριστική υπερψήφιση του νομοσχεδίου, δηλαδή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών προκάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τα σχέδιά του για μια συμφωνία με την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να απαντά καλώντας τον κ. Κόρμπιν να αποδεχθεί τις εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον δέχεται έντονη κριτική για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε να αποκαλεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν «γυναικούλα», όπως επίσης «χλωριωμένη κότα», προσβλητικός χαρακτηρισμός που παραπέμπει στη διαρκή κομματική αντιπαράθεση για την πιθανή εισαγωγή στη Βρετανία χλωριωμένων κοτόπουλων από τις ΗΠΑ σε περίπτωση άτακτου Brexit.

Ο πρωθυπουργός εγκαλείται επίσης για τη χρήση της λέξης «σκ...ά», επικαλούμενος φράση μέλους της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.

Αν σου άρεσε κάνε