Η Τουρκία εντείνει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εντείνει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:21 Δημιουργία 05/09/19, 17:15

Συνέχεια στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Κύπρου και για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας του Ταγίπ Ερντογάν, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο Ντονμέζ είπε πως «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου», αναφέροντας ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τ/κ κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», συμπλήρωσε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η "ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου"». Πρόσθεσε ότι «θέλω να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε στην υφαλοκρηπίδα μας τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός είπε «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας».

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι προχωρεί με βάσει το σχεδιασμό. «Είναι καθοδόν και η άδεια ανοικοδόμησης του δεύτερου αντιδραστήρα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου», ανέφερε, λέγοντας ότι «πρώτα ο Αλλάχ σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023».

Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι δεν τους ικανοποίησε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης και πως αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα έχει τερματιστεί.

Αν σου άρεσε κάνε