Επιμένει η ΕΕ προς το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

Επιμένει η ΕΕ προς το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:58 Δημιουργία 05/09/19, 18:56

Τη λύπη της για την ανακοίνωση του Ιράν ότι στο εξής δεν θα θέτει περιορισμούς στην έρευνα και την ανάπτυξη του πυρηνικού τομέα εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την Τεχεράνη να πάρει πίσω την απόφαση αυτήν.

"Οι δραστηριότητες αυτές δεν συνάδουν με την JCPOA (τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν). Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε το Ιράν να κάνει πίσω και να μην λάβει κανένα άλλο μέτρο που θα υπονόμευε αυτή τη συμφωνία", δήλωσε ο Κάρλος Μαρτίν Ρουίθ δε Γκορδεχουέλα, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία του 2015, από την οποία όμως αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ πέρσι, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Την Τετάρτη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι μειώνει περαιτέρω τις δεσμεύσεις που είχε λάβει, μετά την αποτυχία της γαλλικής μεσολαβητικής προσπάθειας για έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Isna, το Σάββατο το καθεστώς της Τεχεράνης θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της τρίτης φάσης του σχεδίου της που αφορά τη μείωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και του Ισραήλ, Μπόρις Τζόνσον και Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα "και να σταματήσει την ευρύτερη αποσταθεροποιητική δραστηριότητά" του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

"Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για διάλογο και για μια διπλωματική λύση", είπε η εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι ανυπομονεί να δει τις προτάσεις των ΗΠΑ για μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αν σου άρεσε κάνε