Η Τουρκία προκαλεί με «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Η Τουρκία προκαλεί με «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:04 Δημιουργία 09/09/19, 17:01

Νέα πρόκληση κατά της κυπριακής δημοκρατίας σημείωσε την Κυριακή η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ταγίπ Ερντογάν,Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώνει την ίδρυση «προξενείου» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας σε κατοίκους εκ Τουρκίας, έποικους, σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Γιαλούσα όπου ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από χτες στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη, δήλωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. «Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν, όπως ανακοίνωσε.

Η απάντηση από τη Λευκωσία

Την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο twitter, την Κυριακή, για το άνοιγμα «προξενείου» ο κ. Προδρόμου έγραψε: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;»

Αν σου άρεσε κάνε