Ακάθεκτες οι απειλές της Τουρκίας στην Κύπρο

Ακάθεκτες οι απειλές της Τουρκίας στην Κύπρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:37 Δημιουργία 09/09/19, 20:33

Αμείωτες συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία κατά της Κύπρου με «φόντο» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του νησιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακίντζι, δήλωσε η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι».

Ο Τσάβουσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την δεχτεί «προτού είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εάν όντως θεωρεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, «η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητές της σε περιοχές που έχει άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί σχολίασε στόχος του είναι οι φυσικοί πόροι του νησιού να συμβάλλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

«Εμείς το επισημαίνουμε πάντοτε, κάναμε προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα… Επιθυμούμε το φυσικό αέριο ως γέφυρα ειρήνης και όχι ως σημείο έντασης. Προτείναμε σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι από 2011.

Αν σου άρεσε κάνε