«Φρόνιμος» ο Κόντε απέναντι στην ΕΕ για την Ιταλία

«Φρόνιμος» ο Κόντε απέναντι στην ΕΕ για την Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:03 Δημιουργία 11/09/19, 14:28

Να «ξορκίσει» τις φωνές κατά των πολιτικών επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, Τζουζέπε Κόντε στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν.

Ο Κόντε δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να μειώσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της μέσω της ώθησης της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το χρέος. Αλλά θέλουμε να το κάνουμε μέσω οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων», σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί «κάποιο χρόνο» για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να επενδύσει στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση.

Μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κόντε είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook πως, «όσον αφορά το Μετσοτζόρνο», τις μη προνομιούχες περιφέρειες του ιταλικού Νότου, «οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε από την Ευρώπη την αναγνώριση ενός ειδικού καθεστώτος ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε έκτακτα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».

Ένα ειδικό καθεστώς θα επέτρεπε στις περιφέρειες αυτές να έχουν προτιμησιακή πρόσβαση σε προγράμματα της ΕΕ.

Περισσότερες απο 1,8 εκατ. οικογένειες ζούσαν το 2018 κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας στον ιταλικό νότο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, και η ανεργία των νέων στις περιφέρειες αυτές υπερβαίνει το 50%, διαβεβαιώνει από την πλευρά του το αντισυστημικό M5S.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο στην Ευρώπη», είχε προσθέσει ο Κόντε στο Facebook. «Πιστεύω πως η προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε ώστε να επιτύχουμε τρεις στόχους θεμελιώδεις για την Ιταλία και τα συμφέροντα των Ιταλών».

Αυτοί οι τρεις στόχοι είναι «να τροποποιηθεί το σύμφωνο σταθερότητας υπέρ της ανάπτυξης, να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου», που αναθέτει αυτή τη στιγμή στις χώρες άφιξης την ευθύνη για τον χειρισμό των αιτημάτων ασύλου, και να υπάρξει «ένα καθεστώς έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων για να ευνοηθεί η ανάπτυξη του Μετσοτζόρνο», κατέληξε ο Κόντε.

Αν σου άρεσε κάνε