Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίηση τους κινδύνους ενός no deal

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίηση τους κινδύνους ενός no deal

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:16 Δημιουργία 12/09/19, 12:08

Ηχηρό «καμπανάκι» για τους κινδύνους αποχώρησης της Βρετανίας δίχως συμφωνία απόν την ΕΕ χτυπά η κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί δημοσίευσαν λεπτομέρειες του σχεδίου της επιχείρησης «Yellowhammer», μετά από ψηφοφορία των βουλευτών υπέρ της δημοσιοποίησής του.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι πραγματικοί κίνδυνοι είναι οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι αυξήσεις των τιμών τροφίμων και οι ελλείψεις στα φάρμακα.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn δήλωσε ότι το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός «είναι έτοιμος να τιμωρήσει αυτούς που μπορούν να το αντέξουν λιγότερο».

Το εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 2 Αυγούστου είχε διαρρεύσει τον περασμένο μήνα στους Sunday Times.

Αυξήσεις στις τιμές τροφίμων

Για τα τρόφιμα, το έγγραφο αναφέρει ότι συγκεκριμένα είδη φρέσκων τροφίμων "θα περιοριστούν" και σημαντικά στοιχεία της αλυσίδας όπως βασικά συστατικά μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη. Οι παράγοντες αυτοί δεν θα οδηγήσουν σε συνολικές ελλείψεις τροφίμων "αλλά θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα και επιλογές προϊόντων και θα προκαλέσουν αύξηση τιμών, επηρεάζοντας ευάλωτες ομάδες".

Αναφέρεται επίσης ότι οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις "θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τυχόν αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα".

Η ροή αγαθών από το στενό της Μάγχης θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με "σημαντική διαταραχή που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έξι μήνες".

"Εάν δεν περιοριστεί, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξαοπλισμού", προσθέτει το έγγραφο.

"Η εξάρτηση από τις αλυσίδες προμηθειών φαρμάκων και φαρμακευτικών ειδών στα στενά τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε εκτεταμένες καθυστερήσεις".

Άλλα σημαντικά σημεία είναι:

-Διαδηλώσεις και επεισόδια θα λάβουν χώρα σε όλο το Ην. Βασίλειο

-Τα φορτηγά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο από δύο ημέρες για να περάσουν το στενό της Μάγχης

-Ορισμένες επιχειρήσεις θα σταματήσουν τις συναλλαγές

-Θα αναπτυχθεί η μαύρη αγορά

-Θα μπορούσαν να πτωχεύσουν κάποιοι φορείς παιδικής κοινωνικής φροντίδας

Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης για πιθανές διαμάχες, εάν ξένα αλιευτικά εισέλθουν σε θαλάσσια περιοχή της Βρετανίας μετά το Brexit και αναφέρει πως οι οικονομικές δυσκολίες θα μπορούσαν να επιταθούν από πλημμύρες ή από επιδημία γρίπης φέτος το χειμώνα.

Αν σου άρεσε κάνε