Ακόμα μια... υπενθύμιση της ΕΕ στον Τζόνσον για το Brexit

Ακόμα μια... υπενθύμιση της ΕΕ στον Τζόνσον για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:12 Δημιουργία 16/09/19, 15:48

Νέες παρατηρήσεις στη Βρετανία για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων (backstop) επί του Brexit σημείωσαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τη συνάντηση που είχε ο απερχόμενος επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

«Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να προτείνει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης», σημείωσε σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από δείπνο που είχαν οι δύο άνδρες στο Λουξεμβούργο.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν παραμένει πρόθυμη και ανοιχτή να εξετάσει αν οι προτάσεις αυτές πληρούν τα κριτήρια του backstop. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει ακόμα», σημείωσαν οι Βρυξέλλες.

Το λεγόμενο backstop είναι στην ουσία μία νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Λονδίνο, σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον, αναφέρεται πως οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για τη συμφωνία εξόδου θα ενταθούν, ενώ επαναλαμβάνεται πως ο Βρετανός ηγέτης δεν θα ζητήσει καθυστέρηση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν πως οι συνομιλίες χρειάζεται να ενταθούν και πως σύντομα συναντήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από εκπρόσωπο του γραφείου του Τζόνσον μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Γιούνκερ.

«Συμφωνήθηκε πως συνομιλίες θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στον Μισέλ Μπαρνιέ και τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν επίσης ανάμεσα στον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό», προστίθεται στη δήλωση.

Αν σου άρεσε κάνε