Επέκταση της τουρκικής «ζώνης» στη Συρία θέλει ο Ερντογάν

Επέκταση της τουρκικής «ζώνης» στη Συρία θέλει ο Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:07 Δημιουργία 16/09/19, 20:57

Την πρόθεση της Άγκυρας για να επεκτείνει τη «ζώνη» που έχει δημιουργήσει στη Συρία έκανε γνωστή τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ιράν, Χασάν Ρουχανί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ως και εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της χώρας του μπορούν να επιστρέψουν στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία αν επεκταθεί από τη Ντέιρ αλ Ζορ ως τη Ράκα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία έχει εξαλειφθεί και πως πλέον η πραγματική απειλή είναι οι πολιτοφυλακές των Κούρδων.

Ο πρόεδρος του Ιράν από την πλευρά του, δήλωσε νωρίτερα ότι η διπλωματία και όχι η στρατιωτική προσέγγιση είναι η λύση για την κρίση στη Συρία.

Οι συζητήσεις αυτές επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία, στο θέμα των προσφύγων, το Ιντλίμπ και την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν έγινε καμία αναφορά στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Αν σου άρεσε κάνε