Οι ΗΠΑ κατηγορούν και επίσημα το Ιράν για τα χτυπήματα στην Aramco

Οι ΗΠΑ κατηγορούν και επίσημα το Ιράν για τα χτυπήματα στην Aramco

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:07 Δημιουργία 17/09/19, 18:02

Νέο γύρος έντασης έρχονται να ρίξουν την Τρίτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής οι Αμερικανοί, καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούν και επίσημα το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η επίθεση έγινε από το Ιράν και χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ για να πλήξουν το διυλιστήριο της Aramco.

Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε «ναι».

Επίσης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν γνωρίζει αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.

Αρνήθηκε, εντούτοις, να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που χρησιμοποιήθηκαν.

«Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες» απάντησε.

Η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει έναν φάκελο για να αποδείξει τα λεγόμενά της και να πείσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τους Ευρωπαίους, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Απειλές από τον Πενς, ο Πομπέο στη Σ. Αραβία

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μάικ Πενς, δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην περιοχή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των συμμάχων μας με κάθε τρόπο» τόνισε ο συνεργάτης του Ντόναλτ Τραμπ,

Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Πενς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,Μάικ Πομπέο πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία,

Αν σου άρεσε κάνε