Επιμονή Ερνογάν για την επέκταση της τουρκικής «ζώνης» στη Συρία

Επιμονή Ερνογάν για την επέκταση της τουρκικής «ζώνης» στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:57 Δημιουργία 18/09/19, 14:52

Σταθερά στη γραμμή για την επέκταση της τουρκικής «ζώνης» εντός της Συρίας, με δικαιολογία την επιστροφή προσφύγων στη χώρα τους, επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ο Ερντογάν απείλησε πως σε περίπτωση που το αίτημα της Άγκυρας δεν εισακουστεί από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης, τότε η Τουρκία θα θέσει σε ισχύ τα δικά της επιχειρησιακά σχέδια για την περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε σήμερα ότι δύο με τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη θα μπορέσουν να επανεγκατασταθούν στη Συρία, αν οριστικοποιηθεί η «ζώνη ασφαλείας».

«Μπορούμε να εγκαταστήσουμε, ανάλογα με το βάθος της ζώνης ασφαλείας, δύο με τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα διαχωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από μια κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία στηρίζει η Ουάσιγκτον αλλά η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Στόχος εν μέρει αυτής της συμφωνίας είναι να στείλει στην περιοχή αυτή μέρος των περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Αν σου άρεσε κάνε