Ο Ρέντσι ταράζει τα πολιτικά «νερά» με το... «Italia viva»

Ο Ρέντσι ταράζει τα πολιτικά «νερά» με το... «Italia viva»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:10 Δημιουργία 18/09/19, 15:10

Σε μία κίνηση που είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί εδώ και καιρό, προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και άλλοτε επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Μάτεο Ρέντσι, δημιουργώντας έναν νέο πολιτικό φορέα με την ονομασία Italia Viva, επιδιώκοντας να ταράξει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Rai, ο Ρέντσι δήλωσε πως πρόκειται να τον ακολουθήσουν 25 βουλευτές και 15 γερουσιαστές.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει τις επιφυλάξεις του για το νέο κόμμα, ενώ ο γραμματέας του PD Νικόλα Τζινγκαρέττι προσπάθησε να μεταπείσει τον Ματέο Ρέντσι μέχρι την τελευταία στιγμή με δημόσιες εκκλήσεις υπέρ της ενότητας.

Ο Ρέντσι ωστόσο τόνισε ότι «με την νέα του αυτή προσπάθεια επιθυμεί να απευθυνθεί στους πολίτες που θέλουν να εμπιστευθούν και πάλι τους πολιτικούς».

«Μεταγραφές»

Στο νέο του κόμμα θα τον ακολουθήσουν δύο υπουργοί της κυβέρνησης Κόντε: η Τερέζα Μπελανόβα, επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας και η Έλενα Μπονέτι, υπουργός Ισότητας Τόσο που ο Σάντρο Γκότζι, πρώην υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, οποίος τώρα έχει αναλάβει υφυπουργός Ευρωπαϊκών Ζητημάτων της γαλλικής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, όμως, τα κόμματα που ταυτίζονται με έναν και μόνον πολιτικό, πολύ συχνά, έχουν αποτύχει. Με μόνη θεαματική εξαίρεση τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Φόρτσα Ιτάλια, σύμφωνα με την DW.

Πολλοί συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι αποφάσισαν να παραμείνουν εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Κάτι που -σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές- μπορεί και να σημαίνει ότι η διάσπαση αυτή ενδέχεται και να είναι προσωρινή. «Η σχέση μου με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ασφαλώς, δεν είναι και η καλύτερη του κόσμου. Αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση για το καλό της χώρας μας», υπογραμμίζει ο Ρέντσι. Και καλεί, τέλος, τον γραμματέα της Λέγκα και πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε εκτενή τηλεμαχία. Η πρόταση έγινε δεκτή.

Αν σου άρεσε κάνε