Η Σ. Αραβία παρουσίασε «στοιχεία» για την επίθεση του Ιράν στην Aramco

Η Σ. Αραβία παρουσίασε «στοιχεία» για την επίθεση του Ιράν στην Aramco

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:55 Δημιουργία 18/09/19, 18:49

Σε μια συνέντευξη Τύπου που κρατήθηκε κρυφή μέχρι την έναρξη της, η Σαουδική Αραβία παρουσίασε την Τετάρτη αυτά που αναφέρει ως «τεκμήρια» της υπαιτιότητας του Ιράν πίσω από την επίθεση με πυραύλους από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης που έπληξαν διυλιστήριο της Aramco, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στα αποθέματα πετρελαίου του βασιλείου της Μέσης Ανατολής.

Το υπουργείο Άμυνας της Σ. Αραβίας φανέρωσε συντρίμμια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ που, όπως λένε υποδεικνύουν την «αδιαμφισβήτη« απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι συνολικά 25 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των δύο πετρελαϊκών υποδομών το περασμένο Σάββατο. Μεταξύ αυτών ήταν μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing και πύραυλοι Ya Ali.

Οι πύραυλοι αυτοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν», είπε ο αλ Μάλικι παρουσιάζοντας ό,τι απέμεινε από τα όπλα αυτά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ μόνο πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Ο Μάλικι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται τους Χούτι, επανέλαβε ότι η επίθεση δεν μπορεί να προήλθε από την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρες προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Αν σου άρεσε κάνε