«Μαστίγιο και καρότο» από τις ΗΠΑ προς το Ιράν

«Μαστίγιο και καρότο» από τις ΗΠΑ προς το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:27 Δημιουργία 19/09/19, 16:23

Σε μια κίνηση που δείχνει αυτή τη φορά πως οι ΗΠΑ θέλουν να αποκλιμακώσουν την ένταση απέναντι στο Ιράν προχώρησε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που συνεχίζει την επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή, μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Aramco της Σαουδικής Αραβίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε νωρίτερα πως πως «δεν άκουσα κανένα να λέει πως αμφισβητεί πως το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη πως η Τεχεράνη ήταν πίσω από τις επιθέσεις».

Ωστόσο, ο Πομπέο δήλωσε λίγο μετά πως « οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμούν μια ειρηνική λύση με το Ιράν».

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού. Βρισκόμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό που στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και σε μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι το Ιράν βλέπει τα πράγματα «με τον ίδιο τρόπο».

Στη Σαουδική Αραβία, χθες Τετάρτη, ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση ένα «πραγματικό τεστ» για τη βούληση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράν.

Αν σου άρεσε κάνε