Η Άγκυρα απειλεί - και - ενεργειακούς κολοσσούς για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα απειλεί - και - ενεργειακούς κολοσσούς για την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:36 Δημιουργία 19/09/19, 19:08

Τα ενεργειακά μεγαθήρια της ENI και της Total βάζει στο στόχαστρό της και πάλι η Τουρκία, στον απόηχο των υπογραφών τους για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει νέες απειλές κατά της Κύπρου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χαμί Άκσοϊ, τονίζεται πως «τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην Γαλλική ΤΟΤΑL και Ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν Κυπριακή ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας.

Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Ο Άκσοϊ αναφέρει πως «η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφού κατηγορεί τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, καταλήγει και τονίζει: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες τις οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων , πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Αν σου άρεσε κάνε