«Χοντραίνει» τις απειλές πολέμου το Ιράν

«Χοντραίνει» τις απειλές πολέμου το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 22/09/19, 19:48

Αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης η Τεχεράνη, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλει περισσότερα στρατεύματα στον Περσικό Κόλπο και την Σαουδική Αραβία να επιμένει ότι είναι το Ιράν και όχι οι Χούτι που βρίσκονται πίσω από την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Aramco.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ζαρίφ στο CBS. «Είμαι σίγουρος ότι εμείς δεν θα ξεκινήσουμε έναν, αλλά είμαι και βέβαιος πως όποιος τον ξεκινήσει δεν θα είναι εκείνος, που θα τον τελειώσει». Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί με αυτό, διεμήνυσε: «Αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι περιορισμένης κλίμακας πόλεμος» σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το Ιράν δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας πώς όποιος και εάν διενεργήσει αμερόληπτη έρευνα για το θέμα θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με τη Wall Street Journal, oι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έχουν προειδοποιήσει ξένους διπλωμάτες ότι το Ιράν ετοιμάζει νέα επίθεση ύστερα από εκείνη που έπληξε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας πριν από μία εβδομάδα και άναψε φωτιές στον Περσικό Κόλπο και την αγορά πετρελαίου.

Όπως αναφέρουν οι πηγές στην αμερικανική εφημερίδα, τα ηγετικά στελέχη των Χούτι σήμαναν συναγερμό για το ενδεχόμενο επίθεσης ύστερα από πιέσεις που δέχθηκαν από το Ιράν να λάβουν μέρος σε αυτήν. Σημείωναν πάντως ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσο σοβαρή είναι η απειλή, καθώς οι ισχυρισμοί των Χούτι αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους αξιωματούχους της Δύσης. Η Σαουδική Αραβία πάντως έχει ενισχύσει την ασφάλεια βασικών υποδομών της μετά την επίθεση, πρόσθεσαν.

Αν σου άρεσε κάνε