Ανάπτυξη 0,25% στην Τουρκία «βλέπει» το ΔΝΤ φέτος

Ανάπτυξη 0,25% στην Τουρκία «βλέπει» το ΔΝΤ φέτος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:02 Δημιουργία 24/09/19, 11:01

Σε σημαντική αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας φέτος προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα πως η προοπτική μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης από τη συναλλαγματική κρίση του περασμένου έτους έχει «θολώσει».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ετήσια επίσκεψή του στην Τουρκία, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2019, από -2,5% σε +0,25%.

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του πως «η ανάπτυξη έχει ανακάμψει, με τη βοήθεια των μέτρων τόνωσης και των ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας και την ύφεση που σημειώθηκε στα τέλη του 2018», ενώ χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτη προσαρμογή» την ανάκαμψη της λίρας και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως «η τρέχουσα ηρεμία φαίνεται εύθραυστη», επικαλούμενο τις ανησυχίες για τα «κόκκινα» εταιρικά δάνεια, τα χαμηλά αποθέματα ξένου συναλλάγματος και την μεγάλη εξάρτηση της χώρας από την ξένη χρηματοδότηση, καθώς και το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τονίζει πως η Τουρκία «παραμένει επιρρεπής σε εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους», προσθέτοντας πως «οι προοπτικές για ισχυρή, βιώσιμη, μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη φαίνονται δύσκολες χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Αν σου άρεσε κάνε