Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:05 Δημιουργία 24/09/19, 14:16

Ακόμα πιο βαρύ έχει καταστεί το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία της Βρετανίας, μετά από τη σημερινή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας να κρίνει ως παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του πρωθυπουργού για το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων, ως μέσο πίεσης για την προώθηση των σχεδιασμών του Τζόνσον αναφορικά με το Brexit.

Τις τελευταίες ώρες, φουντώνουν οι παρασκηνιακές κινήσεις στο Λονδίνο, με βουλευτές και στελέχη από το ίδιο το κόμμα του Τζόνσον (Τόρις) να διαρρέουν προς το βρετανικό Τύπο πως η απόφαση αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραίτηση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία και την προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο Τζόνσον είχε τονίσει από χθες το βράδυ ότι ακόμη και στην περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, ο ίδιος δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι πιθανό ο Τζόνσον να διακόψει την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Βρετανού πρωθυπουργού στην 74η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να γυρίσει στο Λονδίνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος ότι ο Τζόνσον πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Σαφέστατα την παραίτηση Τζόνσον ζήτησε στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) της Νίκολα Στέρτζον.

Εξάλλου, η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να επαναλειτουργήσει το πρωί της Τετάρτης, όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του προέδρου του σώματος, Τζον Μπέρκοου.

Αν σου άρεσε κάνε