Ukrainegate: Ο Πομπέο κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για εκφοβισμό διπλωματών

Ukrainegate: Ο Πομπέο κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για εκφοβισμό διπλωματών

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 01/10/19, 19:59

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι επιχειρούν να εκφοβίσουν τους διπλωμάτες από τους οποίους ζητούν να καταθέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που έχει και ο ίδιος κλητευθεί από τρεις Επιτροπές για να παραδώσει έγγραφα που θεωρούνται απαραίτητα για την έρευνά τους, δεν αρνήθηκε ξεκάθαρα να υπακούσει, στην επιστολή του προς της Βουλή, την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τις Επιτροπές αυτές έχουν ήδη ορίσει τις ημερομηνίες που θα καταθέσουν αυτοί οι πέντε υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες για το ουκρανικό σκάνδαλο (Ukrainegate) στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο ένας από αυτούς, ο Κερτ Βόλκερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, παραιτήθηκε την Παρασκευή. Οι άλλοι τέσσερις είναι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο Μαρί Γιοβανόβιτς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζορτζ Κεντ, ο πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ και ένας σύμβουλος του Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ούλριχ Μπρίτσμπουλ.

Στην επιστολή του ο Πομπέο υποστηρίζει ότι η κλήτευση των πέντε "δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτή ως απόπειρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και κακομεταχείρισης των επαγγελματιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Επικαλούμενος τις "βαθύτατες διαδικαστικές και νομικές αδυναμίες" που περιέχουν οι κλητεύσεις, ο υπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "δεν είναι εφικτό" να ξεκινήσουν οι ακροάσεις στο Κογκρέσο από την Τετάρτη. Ωστόσο, δεν προτείνει κάποια άλλη ημερομηνία έναρξής τους.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ ότι ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, του πιθανότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε