Τζόνσον: Φεύγουμε στις 31/10 - Βρυξέλλες: Ή backstop ή παράταση

Τζόνσον: Φεύγουμε στις 31/10 - Βρυξέλλες: Ή backstop ή παράταση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:16 Δημιουργία 02/10/19, 14:09

Στα άκρα τραβάει το σχοινί ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος από τη θέση του για αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Τη στιγμή που ο ίδιος διαμηνύει στις Βρυξέλλες πως η «τελική πρόταση» είναι τύπου «take it or leave it», η ΕΕ την χαρακτηρίζει «θεμελιωδώς προβληματική», σημειώνοντας πως «δεν θα περάσει».

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωμάτες της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανόν να πάρει ακόμη μία καθυστέρηση, εάν αυτή είναι η τελική πρόταση του Λονδίνου για συμφωνία με το μπλοκ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον έχει προειδοποιήσει πως δεν τίθεται ζήτημα νέας αναβολής και πως αν η «τελική πρόταση» δεν γίνει δεκτή, τότε το επικρατέστερο σενάριο είναι το άτακτο Brexit.

«Η πρόταση είναι θεμελιωδώς προβληματική», σημειώνει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕm σχετικά με τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν τα σχέδια του Τζόνσον για το ντιλ εξόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Η μόνη επιλογή για νέα συμφωνία στο Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου είναι η επιστροφή στο backstop όσον αφορά την Ιρλανδία, αλλιώς μία παράταση είναι πιθανή, καθώς το μπλοκ δεν θα απορρίψει σχετικό αίτημα, διαμηνύουν οι πηγές.

Η απάντηση Τζόνσον

Απτόητος, απαντώντας ο Τζόνσον στην ομιλία του, με την οποία κλείνει τις εργασίες του το Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, είπε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε να αναμασάμε το θέμα του Brexit όταν αυτό που θέλει ο λαός, αυτό που θέλουν οι υπέρμαχοι της εξόδου, αυτό που θέλουν οι υπέρμαχοι της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που όλος ο κόσμος θέλει, είναι να τελειώνουμε με το θέμα, με ηρεμία και λογική, και να προχωρήσουμε.

»Και γι’ αυτό, αποχωρούμε από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και αν γίνει. Ας το κάνουμε. Μπορούμε, πρέπει και θα το κάνουμε… Θα εργαστούμε για μία συμφωνία με τους φίλους μας στην ΕΕ, αλλά ό,τι και αν γίνει πρέπει να φύγουμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Αν σου άρεσε κάνε