Γερμανία: Κατεβάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη πέντε κορυφαία ινστιτούτα

Γερμανία: Κατεβάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη πέντε κορυφαία ινστιτούτα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:04 Δημιουργία 02/10/19, 15:01

Τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, καθώς οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με μείωση της ζήτησης, καθώς και με τις επιπτώσεις των εμπορικών διενέξεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2020. Κατά τις προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο η αύξηση αναμενόταν να φτάσει στο 1,8%. Η τωρινή έκθεση τους βασίζεται στις προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης για την εξέλιξη της οικονομίας, ενώ αναμένεται να επικαιροποιηθεί στα μέσα του τρέχοντος μήνα.

Όπως αναφέρουν τα ινστιτούτα, "ο κυρίαρχος λόγος για αυτή την μείωση βρίσκεται στην βιομηχανία”. Και αυτό γιατί από τα μέσα του έτους έχει συρρικνωθεί η παραγωγή, καθώς η ζήτηση στον τομέα των κεφαλαιακών αγαθών σε αγορές "κλειδιά” έχει μειωθεί.

Πάντως, παρά τις μειωμένες προβλέψεις, τα ινστιτούτα βλέπουν καλύτερη εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας σε σχέση με άλλες προβλέψεις για το 2020. Για παράδειγμα, μια έρευνα οικονομολόγων για λογαριασμό του Bloomberg τον περασμένο μήνα έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,9%, ενώ ακόμη χειρότερα, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ανάπτυξη 0,6%.

Για τη φετινή χρονιά οι Γερμανοί ερευνητές περιέκοψαν τις προβλέψεις τους στο 0,5% από 0,8%, με το νούμερο να αποτελεί την χειρότερη επίδοση από το 2013. Το πιθανότερο είναι ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία θα ολισθήσει σε μια τεχνική ύφεση, ύστερα από την αύξηση της ανάπτυξης κατά 0,1% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

"Η παραγωγική ικανότητα είναι ακόμα υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, οπότε είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οικονομική κρίση”, αναφέρουν τα ινστιτούτα. Και σε αυτό τον τομέα υπάρχει ταύτιση με τις προβλέψεις που έχουν εκφράσει οι οικονομολόγοι του Bloomberg για το 2019.

Τα πέντε ινστιτούτα που συνυπογράφουν την έρευνα είναι τα DIW (Βερολίνο), IWH (Χάλλε), Ifo (Μόναχο), IfW (Κίελο) και RWI (Έσσεν). Επίσης συνεργάστηκαν το ινστιτούτο KOF της Ζυρίχης και το ινστιτούτο HIS της Βιέννης.

Αν σου άρεσε κάνε