Δεν αλλάζει ρότα ο Τζόνσον για το Brexit

Δεν αλλάζει ρότα ο Τζόνσον για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:18 Δημιουργία 02/10/19, 18:09

Την πρόταση της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το λεγόμενο backstop αλλά ούτε και συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Το backstop είναι στην ουσία μία νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το έγγραφο που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας νησιωτικής ρυθμιστικής ζώνης στο νησί της Ιρλανδίας που θα καλύπτει όλα τα αγαθά, θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και θα ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία της Καλής Παρασκευής του 1998.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το έγγραφο χαρακτηρίζει αδιέξοδο το backstop και τονίζει πως η Βρετανία θα αναλάβει τον έλεγχο της εμπορικής της πολιτικής.

«Είναι μια πρόταση συμφωνίας η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές» καταλήγει.

«Δεν περνάει…»

Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ότι η αναμενόμενη πρόταση της Βρετανίας για το Brexit, όπως αυτή παρουσιάζεται στα Μέσα Ενημέρωσης, είναι «θεμελιωδώς προβληματική» και «δεν θα περάσει».

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωμάτες και αξιωματούχοι προσθέτουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανόν να πάρει ακόμη μία παράταση, εάν αυτή είναι η τελική πρόταση του Λονδίνου για συμφωνία με το μπλοκ.

«Η πρόταση είναι θεμελιωδώς προβληματική», σημειώνει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχετικά με τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν τα σχέδια του Τζόνσον για το ντιλ εξόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Η μόνη επιλογή για νέα συμφωνία στο Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου είναι η επιστροφή στο backstop όσον αφορά την Ιρλανδία, αλλιώς μία παράταση είναι πιθανή, καθώς το μπλοκ δεν θα απορρίψει σχετικό αίτημα,

Αν σου άρεσε κάνε