Μετά τη Συρία, ο Τραμπ απειλεί με «σβήσιμο» την οικονομία της Τουρκίας

Μετά τη Συρία, ο Τραμπ απειλεί με «σβήσιμο» την οικονομία της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:31 Δημιουργία 07/10/19, 18:51

Ως απάντηση στη σωρεία αντιδράσεων που έχει προκαλέσει από χθες η απόφαση του Ντόναλτ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, ο Ντόναλτ Τραμπ προσπαθεί το απόγευμα της Δευτέρας να διασκεδάσει την κριτική για το «πράσινο φως» στην Τουρκία προκειμένου τα στρατεύματα του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσουν περαιτέρω στη Συρία.

Με νέες αναρτήσεις του στο Twitter, ο Τραμπ σημειώνει πως «εάν η Τουρκία κάνει κάτι που θεωρήσω εκτός ορίων, θα καταστρέψω και σβήσω τελείως την οικονομία της Τουρκίας (όπως έχω ξανακάνει). Πρέπει -οι Τούρκοι- μαζί με την Ευρώπη και άλλους να φυλάξουν τους αιχμαλώτους μαχητές του ISIS και των οικογενειών τους. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που θα περίμενε οποιοσδήποτε... Είναι ώρα τώρα για άλλους στην περιοχή, που έχουν μεγάλο πλούτο, να προστατεύσουν την περιοχή τους».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέμεινε στην απόφαση του, δηλώνοντας:

«Εκλέχθηκα για να ξεφεύγουμε από αυτούς τους γελοία ατελείωτους πολέμους, όπου ο σπουδαίος Στρατός μας λειτουργεί σαν σε μια αστυνομική επιχείρηση προς όφελος ανθρώπων που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ. Οι δυο πιο δυσαρεστημένες χώρες σε αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, επειδή τους αρέσει να μας βλέπουν να εγκλωβιζόμαστε, να μας παρακολουθούν να είμαστε σε ένα τέλμα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το κάνουμε αυτό», έγραψε ο Τραμπ σε άλλη ανάρτησή του λίγο νωρίτερα.

«Θα εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ!», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον

Σημειώνεται πως η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, όπως δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ο Γκρέιαμ σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ένα γεράκι και στενός σύμμαχος του Τραμπ, εξήγησε ότι εργάζεται με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.

«Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους.

Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος».

Η Τεχεράνη

Εξάλλου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι ένας «άνευ σημασίας κατακτητής στη Συρία» και ζήτησε τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, έπειτα από την απόφαση του Τραμπ

«Οι ΗΠΑ είναι ένας άνευ σημασίας κατακτητής στη Συρία – μάταιο να επιδιώξει κανείς την άδειά του ή να βασιστεί σε αυτόν για την ασφάλεια», τόνισε ο Ζαρίφ σε tweet του.

«Η επίτευξη ειρήνης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία θα γίνει μόνο μέσα από τον σεβασμό της εδαφικής της ακεραιότητας και του λαού της».

Αν σου άρεσε κάνε