Μεταναστευτικό: «Μικρό καλάθι» για συμφωνία στο Λουξεμβούργο- Τι ζητούν με κοινό έγγραφο Αθήνα-Λευκωσία-Σόφια

Μεταναστευτικό: «Μικρό καλάθι» για συμφωνία στο Λουξεμβούργο- Τι ζητούν με κοινό έγγραφο Αθήνα-Λευκωσία-Σόφια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:28 Δημιουργία 08/10/19, 09:22

Στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο είναι στραμμένοι οι προβολείς, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί το «καυτό» ζήτημα του μεταναστευτικού, με τη Γερμανία μάλιστα να έχει παραπέμψει σε αυτό τις αποφάσεις περί υποδοχής ατόμων από την Ελλάδα.

«Χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας o Χορστ Ζέεχοφερ θα αναζητήσει σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο υποστηρικτές για την ποσόστωση στην κατανομή όσων προσφύγων και μεταναστών διασώζονται στη Μεσόγειο», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «οι δισταγμοί των άλλων».

Σε συνάντηση στη Μάλτα τον περασμένο μήνα οι υπ. Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας συμφώνησαν κατ΄ αρχήν να δέχονται στο έδαφός τους το 25% όσων διασώζονται στη Μεσόγειο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ωστόσο, δεν αναμένουν στο Λουξεμβούργο να δεσμευτούν περισσότερες από μια χούφτα χώρες για συγκεκριμένα ποσοστά προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια στιγμή Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία επιδιώκουν μια λύση, που να βοηθά όλες τις χώρες-μέλη που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι τρεις χώρες αναμένεται να καταθέσουν το μεσημέρι στο συμβούλιο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι «ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των προσφυγικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, δεν δίνεται βάρος σε αυτήν τη μεταναστευτική οδό». Στο κοινό έγγραφο Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να αναζητηθεί ένας κοινός μηχανισμός κατανομής για όλες τις προσφυγικές οδούς στη Μεσόγειο και να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι πιθανότητες για μια συμφωνία σήμερα στο Λουξεμβούργο είναι ωστόσο περιορισμένες. Παρατηρητές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ωστόσο ότι παρ' όλα αυτά ο διάλογος για το προσφυγικό δεν ήταν εδώ και καιρό τόσο εποικοδομητικός όσο τις τελευταίες εβδομάδες».

Αν σου άρεσε κάνε