Με την πλάτη στον τοίχο ο Τζόνσον: Ρίχνει τους τόνους για το Brexit

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τζόνσον: Ρίχνει τους τόνους για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:29 Δημιουργία 08/10/19, 14:45

Βαρύ παραμένει το κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit την Τρίτη, μετά και από το τηλεφώνημα που είχε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Από το Βερολίνο, συνεργάτες της κ. Μέρκελ ανέφεραν πως μια συμφωνία για το Brexit είναι «εξαιρετικά απίθανη» εκτός κι αν η Βρετανία αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση, δήλωσε βρετανική πηγή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εάν η τηλεφωνική επικοινωνία αποτυπώνει «μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη, όχι μόνο τώρα αλλά για πάντα».

«Η Μέρκελ δήλωσε ότι εάν η Γερμανία ήθελε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα μπορούσε να το κάνει χωρίς πρόβλημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση για πάντα», συμπλήρωσε ακόμη.

Από την πλευρά των Βρετανών, η Ντάουνινγκ Στρι αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος είχαν μια ειλικρινή επικοινωνία, στην οποία ο κ. Τζόνσον ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να συμβιβαστεί εάν θέλουμε να υπάρξει μια λύση.

Ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως θέλει μια συμφωνία και ότι ρισκόμαστε σε τεχνικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους» υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Τζόνσον.

Σημειώνεται πως τα βρετανικά media αναφέρουν πως η συνάντηση που είχε ο Τζόνσον με τους υπουργούς νωρίτερα μέσα στην Τρίτη έγινε σε βαρύ κλίμα.

Στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων, η βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 0,5% στο χαμηλό εβδομάδας του 1,2226 δολαρίου και σημείωσε πτώση άνω του 0,7% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το επίπεδο των 89,93 πενών – το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε