Τζόνσον σε Τραμπ: «Όχι» σε περαιτέρω δασμούς στην Ευρώπη

Τζόνσον σε Τραμπ: «Όχι» σε περαιτέρω δασμούς στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 06:52 Δημιουργία 10/10/19, 06:48

Να μην επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα βρετανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο χθες, υπογράμμισε ότι η απόφαση θα «βλάψει» πολλούς τομείς, ειδικά στην ποτοποιία —η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρο μεταξύ άλλων το σκοτσέζικο ουίσκι— και προέτρεψε τον συνομιλητή του να πάρει πίσω την απόφασή του, «να μην επιβάλλει αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς».

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα κλειστεί μια φιλόδοξη διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών τιμωρητικών δασμών θα πλήξει εξαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, «τις τέσσερις χώρες από όπου προήλθαν οι παράνομες επιδοτήσεις» στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία αεροσκαφών, κατά τις υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR).

Η ΕΕ διαμηνύει ότι θα ανταποδώσει, επιβάλλοντας επίσης εμπορικές κυρώσεις, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως ελπίζει να επιτευχθεί φιλικός διακανονισμός και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που θα έβλαπτε τις οικονομίες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Αν σου άρεσε κάνε