Συρία: «Χτυπήθηκαν» πάνω από 181 στόχοι μέσα σε μόλις λίγες ώρες

Συρία: «Χτυπήθηκαν» πάνω από 181 στόχοι μέσα σε μόλις λίγες ώρες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:15 Δημιουργία 10/10/19, 08:10

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις κούρδων ανταρτών- διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσαν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ήταν και μία από τις φυλακές στις οποίες κρατούνται μέλη του ISIS.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από Κούρδους ακτιβιστές και ένα συριακό παρατηρητήριο πολέμου, τουλάχιστον επτά άμαχοι και τρία μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές αλλά προχώρησε και σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την περιοχή ανοίγοντας τον δρόμο για μια επίθεση σε δυνάμεις που υπήρξαν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, έπειτα από την απρόσμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους αντάρτες, αφήνοντάς τους ευάλωτους απέναντι σε μια τουρκική επίθεση που καταδικάστηκε από ολόκληρο τον κόσμο.

Η απόφαση αποτελεί μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Μάλιστα είναι ενδεικτική και της μεγάλης στροφής στη ρητορική Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη πέρσι δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό των Κούρδων, καθώς υπήρξαν, όπως είπε, οι μόνοι σύμμαχοι της Αμερικής στη Συρία πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος

Ήταν μόνο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης από τον Ερντογάν που ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «κακή ιδέα». Τόνισε δε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε ατελείωτους και ανούσιους πολέμους.

Αν σου άρεσε κάνε