Αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον: «Φεύγουμε νωρίτερα», λένε οι Κινέζοι

Αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον: «Φεύγουμε νωρίτερα», λένε οι Κινέζοι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:34 Δημιουργία 10/10/19, 09:30

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως αυτές διεξήχθησαν Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσινγκτον, με ενδεικτική την αντίδραση του επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, η κινεζική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ουάσινγκτον εντός της ημέρας, έπειτα από μόλις μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Αρχικά, η κινεζική ομάδα των διαπραγματευτών προγραμματιζόταν να φύγει από την Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά το δημοσίευμα.

Η κινεζική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει για το ζήτημα των εξαναγκαστικών μεταφορών τεχνολογίας και των κρατικών επιδοτήσεων στις ως τώρα διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της SCMP.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υλοποιήσει την απειλή του να αυξήσει το επίπεδο των επιπλέον δασμών, που εφαρμόζονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 30% από το 25% την ερχόμενη Τρίτη.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στην αμερικανική αγορά παραγώγων καταγράφηκε πτώση υψηλότερη από 1%, ενώ το ελβετικό φράγκο, νόμισμα που θεωρείται ασφαλής επένδυση από τις αγορές, κατέγραφε άνοδο μετά το δημοσίευμα.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος διέψευσε την πληροφορία ότι ο Λίου Χε θα επιστρέψει στην πατρίδα του εντός της ημέρας, όπως μετέδωσε ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

«Δεν είμαστε ενήμεροι για κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης [της Κίνας] αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε η αμερικανική προεδρία, κατά το δίκτυο.

Αν σου άρεσε κάνε