Τρομοκρατική επίθεση το «χτύπημα» στο Χάλε της Γερμανίας

Τρομοκρατική επίθεση το «χτύπημα» στο Χάλε της Γερμανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:04 Δημιουργία 10/10/19, 15:42

Ως ακροδεξιά επίθεση με ξεκάθαρα αντισημιτικά κίνητρα χαρακτηρίζεται και επισήμως η επίθεση με πυροβολισμούς έξω από εβραϊκή συναγωγή που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, στην πόλη Χάλε της Γερμανίας.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Πέτερ Φρανκ που έχει αναλάβει την υπόθεση εξέδωσε σήμερα επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «ο Γερμανός δράστης της επίθεσης είχε στόχο τη σφαγή των ατόμων στην περιοχή».

«Αυτό που συνέβη χθες ήταν τρομοκρατία», δήλωσε ο Φρανκ στους δημοσιογράφους στην Καρλσρούη και πρόσθεσε πως ο νεαρός άνδρας «είχε την πρόθεση να διαπράξει σφαγή» στον χώρο λατρείας, του οποίου την πόρτα δεν κατάφερε να παραβιάσει.

Ο δράστης συνελήφθη λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, τις οποίες μετέδιδε ζωντανά μέσω Twich. Τα ξενοφοβικά και αντισημιτικά κίνητρα του 27χρονου Στέφαν Μπάλιετ, που έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης, επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο βίντεο ο δράστης, ντυμένος στρατιωτικά και με πλήρη εξάρτυση, εικονίζεται να πυροβολεί εν ψυχρώ μια περαστική γυναίκα κοντά στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης και αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να εισβάλει στην παρακείμενη Συναγωγή, όπου περίπου 50 πιστοί γιόρταζαν την ημέρα του Γιομ Κιπούρ. Στη συνέχεια, μετέβη σε τουρκικό ταχυφαγείο, όπου σκότωσε και πάλι εν ψυχρώ έναν από τους πελάτες.

Ο 27χρονος ακροδεξιός είχε συντάξει πριν από την επίθεση «μανιφέστο» με φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, περιλαμβανομένων αυτοσχέδιων όπλων, ενώ ανέφερε ρητά τον σκοπό του να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, «κατά προτίμηση εβραίους».

Σύμφωνα με τη Ρίτα Κατς, διευθύντρια του ειδικευμένου ινστιτούτου παρακολούθησης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο SITE Intelligence Group, το έγγραφο «μοιάζει να δημιουργήθηκε πριν από μία εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου» και αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο του δράστη να επιτεθεί στη συναγωγή της Χάλε την ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ και να επιβιώσει.

Αν σου άρεσε κάνε