Δεν προχωράμε πέραν των 30 χλμ στη Συρία, υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Δεν προχωράμε πέραν των 30 χλμ στη Συρία, υποστηρίζουν οι Τούρκοι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:44 Δημιουργία 10/10/19, 20:13

Την ώρα που οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους στο εσωτερικό της Συρίας, ο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να επεκταθεί άνω των 30 χλμ εντός της συριακής επικράτειας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο ΥΠΕΞ του Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της.

«Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.

«Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε προς την ΕΕ πως «εάν θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, να πάρουν στην Ευρώπη αυτούς που θέλουν να φύγουν».

Απειλές σε ΗΠΑ και Γαλλία

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Αν σου άρεσε κάνε