Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:31 Δημιουργία 11/10/19, 14:27

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ αισθάνεται «μεγάλη τιμή και ενθουσιασμό» που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, σε ηχογραφημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τους επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ και η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Αισθάνομαι τόση τιμή και ενθουσιασμό... Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ένα βραβείο που δίνεται στην Αφρική, που δίνεται στην Αιθιοπία, και φαντάζομαι πως θα κάνει τους άλλους ηγέτες της Αφρικής θα σκεφτούν πως είναι δυνατό να εργασθούν για την ειρήνη στην ήπειρό μας», είπε ο Άμπι.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος και τόσο ενθουσιασμένος με τα νέα... Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μεγάλη αναγνώριση», είπε.

Όταν ο Άμπι Άχμεντ έγινε πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2018, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ερυθραία. Σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ερυθραίας, ο Άμπι Άχμεντ σύντομα επεξεργάστηκε τις αρχές για μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματίσει το μακρόχρονο αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών.

Μία σημαντική προϋπόθεση ήταν να αποδεχθεί ο Άχμεντ τη διαιτητική απόφαση μιας διεθνούς συνοριακής επιτροπής το 2002, επεσήμανε η επιτροπή εξηγώντας την απόφασή της για το φετινό βραβείο. «Είμαστε υπερήφανοι ως έθνος», σχολίασε το γραφείο του Αιθίοπα πρωθυπουργού στο Twitter.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς στην Αιθιοποία. Ο Άμπι Άχμεντ ωστόσο έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μία σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν σε πολλούς πολίτες την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον.

Τις πρώτες 100 ημέρες του ως πρωθυπουργός εργάστηκε για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, τη χορήγηση αμνηστίας σε χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, τη διακοπή της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης, τη νομιμοποίηση παράνομων ομάδων της αντιπολίτευσης, την απομάκρυνση στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που ήταν ύποπτοι για διαφθορά και τη σημαντική αύξηση της επιρροής των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αιθιοπίας. Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει τη δημοκρατία διεξάγοντας ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε