Παραμένει το χάσμα για το Brexit

Παραμένει το χάσμα για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:02 Δημιουργία 13/10/19, 09:00

Παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ για το Brexit, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του πρωθυπουργού και αρχηγού των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

O ίδιος επεσήμανε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες σε επίπεδο σχετικών διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματευτές του Λονδίνου και των Βρυξελλών άρχισαν να διεξάγουν εντατικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο για να διαπιστωθεί, αν μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν, αφού ο Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ διαβεβαίωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έπειτα από συνάντησή τους, πως βλέπουν έναν «δρόμο» προς την επίτευξη συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC, ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Sunday Times, από την πλευρά της, γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα παροτρύνει στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους θα μιλήσει έως αύριο Δευτέρα βράδυ, να υποστηρίξουν τη συμφωνία που πρότεινε στην ΕΕ.

O Τζόνσον θα προτείνει στους τρεις ηγέτες να συμβάλλουν στην προσπάθειά του να κλειστεί νέα συμφωνία μέσα στην εβδομάδα ή να συναινέσουν να προχωρήσει μια «φιλική» εκδοχή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Στο εσωτερικό μέτωπο ωστόσο, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι απίθανο να στηρίξει μια συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε σήμερα το πρωί το Sky News.

«Νομίζω ότι τα προβληματικά σημεία είναι αυτά της ρύθμισης και της απορρύθμισης που προέρχονται από οποιαδήποτε εμπορική διευθέτηση υπάρξει με την Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο» και επίσης «πολύ σοβαρό είναι το θέμα των ιρλανδικών συνόρων», δήλωσε ο Κόρμπιν σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Και εάν αυτό δημιουργεί ένα σύνορο στην Θάλασσα της Ιρλανδίας αντί των ιρλανδικών συνόρων, το βλέπω να φέρνει προβλήματα», πρόσθεσε ο Κόρμπιν, εξηγώντας ότι θα προειδοποιήσει τους Βρετανούς βουλευτές να μην ταχθούν υπέρ της διεξαγωγής μιας ψηφοφορίας που θα επικυρώνει τη συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε