«Καζάνι που βράζει» η Καταλονία για τις ποινές κάθειρξης στους αυτονομιστές ηγέτες

«Καζάνι που βράζει» η Καταλονία για τις ποινές κάθειρξης στους αυτονομιστές ηγέτες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:34 Δημιουργία 15/10/19, 09:33

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η Καταλονία μετά τις ποινές κάθειρξης στους αυτονομιστές ηγέτες.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο αεροδρόμιο «El Prat της Βαρκελώνης», με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν και περισσότερες από 60 πτήσεις να ακυρωθούν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της ισπανίας είχε καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστές ηγέτες για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθειας ανεξαρτησίας τον Οκτώβριο του 2017.

Στο άκουσμα της απόφασης, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, με τους περισσότερους να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο. Έως το βράδυ, χιλιάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα της οργάνωσης «Δημοκρατικό Τσουνάμι» να παραλύσουν το «Ελ Πρατ».

Χιλιάδες κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο με αυτοκίνητα, τρένα και μετρό. Όταν η αστυνομία έκλεισε τον σταθμό, αρκετοί κίνησαν προς το αεροδρόμιο περπατώντας περί τις τρεις ώρες. Σύμφωνα με αναφορές, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, άδειους πυροσβεστήρες και άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών, ενώ οι αρχές απάντησαν με σφαίρες αφρού και απώθησαν διαδηλωτές με γκλομπ, όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον κλειό για να μπουν στο αεροδρόμιο.

«Όλοι μαζί κάναμε να ακουστεί η φωνή μας με δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ άλλοτε», έγραψε στο Twitter ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κίμ Τόρα ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της αδικίας της καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επέβαλε ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας. Στους άλλους τρεις κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανυπακοή, επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα.

Η μεγαλυτερη ποινή επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών στον Ζουνκέρας. Ο ίδιος, σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), διαβεβαίωσε πως το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει «ακόμα ισχυρότερο».

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο έκανε λόγο για «θηριωδία».

Την 1η Οκτωβρίου 2017, παρά την απαγόρευση από την ισπανική Δικαιοσύνη, διοργανώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η ψηφοφορία, την οποία η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε αμαυρώθηκε από τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον ψηφοφόρων με τουλάχιστον 92 τραυματίες.

Αν σου άρεσε κάνε