Τυφώνας Χαγκίμπις: «Μάχη» για τους αγνοούμενους στην Ιαπωνία

Τυφώνας Χαγκίμπις: «Μάχη» για τους αγνοούμενους στην Ιαπωνία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:50 Δημιουργία 15/10/19, 09:47

Υπό την απειλή νέων σφοδρών βροχοπτώσεων, δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν χθες επιζήσαντες, δύο ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του εξαιρετικά ισχυρού τυφώνα Χαγκίμπις, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 67 νεκρούς στην Ιαπωνία.

Ο Χαγκίμπις έφθασε πάνω από το έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, προερχόμενος από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φέρνοντας καταρρακτώδη βροχή και ανέμους ταχύτητας έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα, κι έπληξε 36 από τις 47 ιαπωνικές επαρχίες - στο κεντρικό, στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας - προκαλώντας κυρίως κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι του, ότι 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου 15 συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 204. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα μικρότερο αριθμό θυμάτων.

«Ακόμη σήμερα αγνοούνται πολλοί άνθρωποι» δήλωσε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. «Οι ομάδες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τους εντοπίσουν και να αποπειραθούν να τους σώσουν, εργάζονται νυχθημερόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάνω από 110.000 μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους 31.000 στρατιωτικοί, έχουν κινητοποιηθεί. Όμως Ιάπωνες μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα εκδηλωθούν νέες βροχοπτώσεις στην κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία και ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Σωστικά συνεργεία έψαχναν μέσα στα συντρίμμια και τη λάσπη αγνοούμενους, ενώ 75.900 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα και άλλα 138.000 ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση χθες το απόγευμα.

Ο πιο βαρύς απολογισμός καταγράφεται στην επαρχία Φουκουσίμα, βόρεια από το Τόκιο, όπου αντιπλημμυρικά φράγματα υποχώρησαν σε τουλάχιστον 14 σημεία κατά μήκος του ποταμού Αμπουκούμα. Τουλάχιστον 176 ποταμοί υπερχείλισαν, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Αν σου άρεσε κάνε