Σφίγγει ο κλοιός για το Brexit

Σφίγγει ο κλοιός για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:01 Δημιουργία 15/10/19, 15:39

Αντιμέτωποι με το χρόνο είναι για μια ακόμα φορά οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς λιγοστεύει το περιθώριο για μια συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, φέρεται να έθεσε τελεσίγραφο στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ώστε να συμμμορφωθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ και να συμφωνήσει σε ένα τελωνειακό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, ειδεμή θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων με άδεια χέρια, σύμφωνα με τον Guadian

Σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως ο Μπαρνιέ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπογραφεί συμφωνία από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο την Πέμπτη – και κατά συνέπεια πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, το Σάββατο.

Εκκρεμεί το νομικό κείμενο από τους Βρετανούς διαπραγματευτές, επεσήμανε ο Μπαρνιέ στους υπουργούς στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως μεταδίδει η Telegraph, ο Μπαρνιέ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τις επόμενες εβδομάδες

Νωρίτερα, ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμούσε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, πλην όμως εφικτή, υπογραμμίζοντας βέβαια με νόημα ότι τώρα είναι η ώρα «οι καλές προθέσεις να μετουσιωθούν σε ένα νομικό κείμενο».

Παράλληλα συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο Λονδίνο, όπου ο Τζόνσον βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο βρετανικό κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία του.

Τουλάχιστον όσον αφορά του ευρωσκεπτικιστές Τόρις, αναφέρει η Guardia», υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να στηρίξουν τη συμφωνία του Τζόνσον, κυρίως υπό τον φόβο ότι το Εργατικό Κόμμα θα κινηθεί στη γραμμή του δεύτερου δημοψηφίσματος και όχι των εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε