Η Στέρτζον επιμένει για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία

Η Στέρτζον επιμένει για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 15/10/19, 20:59

ην πρόθεσή της να ζητήσει την εξουσιοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς, για τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, επανέλαβε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον στην ομιλία της κατά την τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) που έγινε στο Αμπερντίν.

Η Στέρτζον επεσήμανε ότι η διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος -το οποίο, όπως είπε, θέλει να γίνει εντός της επόμενης χρονιάς- θα πρέπει να είναι νόμιμη, να έχει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέπει στην πλειοψηφία να εκφραστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όσο και το κόμμα των Εργατικών έχουν αποκλείσει πολλές φορές το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αναφερόμενη στην άρνησή τους, η Στέρτζον απηύθυνε το ερώτημα από το βήμα του συνεδρίου «ποιος τους δίνει το δικαίωμα να αρνούνται στους Σκωτσέζους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν το δικό τους μέλλον;», ενώ προειδοποίησε τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να μην μπει στη διαδικασία να ζητήσει την υποστήριξη του SNP σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο που προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον δεν ωφελεί τη Σκωτία, η οποία δεν έχει κανένα λόγο όσον αφορά την μελλοντική της σχέση με την Ε.Ε.

Αν σου άρεσε κάνε